Dnes si v našom Kulináriu pripravíme kurča s kompótom z duly. S odborníčkou na školské stravovanie Dášou Ostertágovou varí Beáta Repíková.
Labužnícke kura
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 1 kurča, 650 g ryže, vývar z kurčaťa, 1 cibuľu, 1 zelenú papriku, 1 žltú papriku a 1 červenú papriku kápiu, 200 g rajčín, 200 g masla, biele mleté korenie, 1 čili papričku.
Ako na to? Na vymastené dno pekáča nasypeme asi polovicu pripravenej ryže, na ryžu navrstvíme polovicu očistenej, pokrájanej cibule, polovicu očistených a pokrájaných paprík, umyté a pokrájané paradajky. Zmes osolíme a okoreníme, pridáme kúsky kurčaťa, posypeme opäť pokrájanou zeleninou. Napokon dosypeme zvyšok ryže, osolíme a zalejeme silným vývarom tak, aby ryža bola dobre zakrytá. Nakoniec pridáme kúsky masla, zakryjeme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pomaly asi 45 až 60 minút pri teplote 200 °C.
Kompót z duly pripravíme tak, že cukor zalejeme vodou, pridáme škoricu, klinčeky a dáme variť. Keď voda začne vrieť, pridáme umyté, jadier zbavené a pokrájané dule. Kompót privedieme do varu a rýchlo odstavíme. Pomiešame a napokon dochutíme citrónovou šťavou.
Zajtra si pripravíme falošnú hovädziu polievku.