Kombinácia mäsa a zeleniny je pre náš organizmus ideálna. Tvrdí to aj odborníčka na školské stravovanie a autorka mnohých kuchárskych kníh Daša Ostertágová. Sezónnu pochúťku s názvom Jesenný džuvec pripravila s Beátou Repíkovou.
Jesenný džuvec
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujme si recept na jesenný džuvec. Potrebujeme: 400 g bravčového mäsa z pliecka, 1 veľkú cibuľu, 200 až 250 g leča, 1 menšiu cukinu, 500 g zemiakov, 100 g ryže, 2 dl kyslej smotany, 50 až 70 g údenej slaninky, 2 polievkové lyžice oleja, 1 polievkovú lyžicu mletej červenej papriky, soľ, mleté čierne korenie a štipku mletého zázvoru.
Ako na to: Pliecko pokrájame na drobné kocky, cibuľu pokrájame na kolieska a dáme pražiť. Odstavíme, pridáme červenú papriku, pomiešame, pridáme pokrájané mäso, soľ, mleté čierne korenie, mletý zázvor a za občasného miešania privedieme do varu a udusíme do mäkka. Podľa potreby podlejeme horúcou vodou. Ryžu zalejeme dvojnásobným množstvom studenej vody a uvaríme. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, olúpeme a pokrájame na plátky. Zapekaciu misu vymastíme, na dno poukladáme polovicu zemiakov, potom pridáme polovicu uduseného pliecka a ryžu. Na ryžu dáme vrstvu leča, pokrájanú cukinu, pridáme zvyšok uduseného mäsa a zvyšok zemiakov. Osolíme, zalejeme smotanou a posypeme na drobné kocky posekanou údenou slaninkou. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pri teplote 185 - 190 °C pečieme asi 40 - 45 minút. Zajtra si pripravíme jablkový ryžový nákyp.