Sladká pochúťka z gaštanov

Sladká pochúťka z gaštanov

Ak naše Kulinárium počúvajú aj diabetici či celiatici, máme pre nich dobrú správu. Gaštany sú aj pre nich vhodnou potravinou. Táto pochúťka obsahuje tiež veľa minerálov a vitamínov. Aké konkrétne, aj to sa Iveta Pospíšilová dozvedela od Emílie Ondruškovej. A potom si zapísala sladký recept...

Sladká pochúťka z gaštanov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopakujeme si recept. Potrebujeme: viac než kilogram gaštanov, pollitra šľahačkovej smotany, mlieko, cukor a vanilku.
Postup: Gaštany varíme vo väčšom množstve vody približne 30 - 40 minút. Scedíme, ošúpeme a čisté biele ich dáme do rajnice a zalejeme mliekom. Pridáme vanilku a privedieme do varu. Prikryjeme pokrievkou, na slabom ohni varíme až dovtedy, kým gaštany nevpijú všetko mlieko. Potom ich prepasírujeme cez sito a osladíme cukrom. Miešame, až kým sa hmota nezačne ľahko oddeľovať od rajnice. Necháme vychladnúť a znovu prepasírujeme. Na tanieri vytvoríme z masy kopček, zalejeme ho vyšľahanou šľahačkou. Podávame dobre vychladené.

Zajtra si s Emíliou Ondruškovou pripravíme opäť sladkú dobrotu - jablkovo-gaštanovú tortu.

Foto: archív Ústavu ekológie lesa SAV Zvolen

Autorka: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame