Pečená morka s gaštanovou plnkou

Pečená morka s gaštanovou plnkou

Dnes sa v rámci menu s vôňou gaštanov dostávame k hlavnému chodu. Určite nie je bežným jedlom, skôr patrí na slávnostný stôl. Recept pochádzajúci z Maďarska získala Iveta Pospíšilová opäť od Emílie Ondruškovej, vedeckej pracovníčky Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied.

Pečená morka s gaštanovou plnkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopakujeme si tento recept. Potrebujeme: 3-kilovú morku, 100 gramov surovej slaniny, 100 gramov teľacieho a 100 gramov bravčového mäsa, 100 gramov gaštanov, 1 cibuľu, lyžicu masla, 250 mililitrov mäsového vývaru, mleté čierne korenie a soľ.

Postup: Deň vopred morku umyjeme, prípadne dočistíme a nasolíme. Slaninu pokrájame na kocky, takisto aj teľacie a bravčové mäso, to všetko pomelieme v mlynčeku. Očistíme cibuľu, pokrájame a opražíme na masle. Zmiešame s pomletým mäsom a so slaninou. Medzitým uvaríme gaštany, necháme vychladnúť a nastrúhame ich na jemnom strúhadle. Tie pridáme k mäsovej hmote, všetko osolíme a okoreníme. Morku naplníme gaštanovou plnkou, vložíme do pekáča, podlejeme vodou, prikryjeme alobalom a dáme piecť. Keď je morka takmer dopečená, alobal odkryjeme a dopečieme do ružova. Môžeme si pripraviť aj gaštanovú omáčku k mäsu, keď na masle opražíme gaštany a prípadne aj huby, podlejeme trochou šťavy spod morky, pridáme 1-2 lyžice vína, soľ, korenie. Na miernom ohni prevaríme a servírujeme omáčku ku každej porcii.

Zajtra si s Emíliou Ondruškovou pripravíme Monte Bianco. Aká gaštanová delikatesa sa pod týmto vznešeným názvom skrýva, sa dozviete v tradičnom čase po pol dvanástej.

foto: archív Ústavu ekológie lesa SAV Zvolen

Autorka: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame