Už ste túto jeseň ochutnali pečené gaštany? Ich využitie na prípravu rôznych jedál a pochúťok je veľmi široké. Počas tohto týždňa nám o tom porozpráva Emília Ondrušková z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied. Je členkou autorského kolektívu publikácie Gaštan jedlý na Slovensku a v Európe. Postupne nás naučí variť kompletné menu, od predjedla po dezert Iveta Pospíšilová, ktorá je tiež pestovateľkou gaštanov, navštívila Emíliu Ondruškovú na jej pracovisku v Nitre.
Vajíčka plnené gaštanovou nátierkou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme vajíčka, gaštany, tavený syr, soľ a prípadne avokádo. Najprv uvaríme vajíčka, ochladíme a vyberieme z nich žĺtka. Gaštany pred varením pozdĺžne narežeme v najširšej časti. Varíme v šupke asi 30 až 40 minút. Ošúpeme, odstránime farebnú časť, teda oplodie a osemenie tak, aby ostal čistý biely plod. Potom nastrúhame alebo prepasírujeme a získame čisté, neochutené gaštanové pyré. To môžeme ešte niekoľkokrát prepasírovať a dochutiť. Pyré zmiešame so žĺtkami, pridáme tavený syr a touto zmesou naplníme vajíčka. Zvyšnú zmes môžeme využiť na plnenie avokáda alebo ako nátierku na chlieb, či hrianku.
Zajtra si pripravíme gaštanovú polievku.