Pagáčiky sa na Slovensku pripravujú takmer v každej rodine. Niekde sa im hovorí aj kabáčiky, na juhu pogáče, bývajú oškvarkové, syrové, zemiakové aj pivové. Všade však patria medzi obľúbené slané pochúťky. Recept na dobré domáce pagáčiky aj dnes ponúkne Katarína Ivaničová z Pozby pri Nových Zámkoch. Počúvala a priúčala sa Hana Michalčíková.
Pagáčiky z Pozby
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V studenom jesennom počasí sú teplé pagáčiky lahôdkou, ktorej ťažko odolávame. Ak si chcete pripraviť tie, na ktoré nám dnes ponúkla recept Katarína Ivaničová z Pozby, zopakujeme vám, ako na to: Potrebujeme 600 dkg hladkej múky, jedno vajce, tri dkg droždie, ktoré si rozpustíme v teplom mlieku a necháme nakysnúť. Pridáme lyžicu soli a 15 dkg bravčovej masti. Všetko spracujeme, rozvaľkáme a nastrúhame 25 dkg stuženého tuku. Poprekladáme od seba, sprava, zľava a k sebe, urobíme akúsi obálku a po 15 minútach postup tri razy opakujeme. Nakoniec cesto rozvaľkáme a urobíme maličké pagáčiky v priemere asi 3 cm. Navrchu nožom vyrysujeme mriežky a potrieme žĺtkom. Upečieme do ružova.