Tento týždeň varíme v našom Kulináriu bez mäsa a dnes ulahodíme milovníkom sladkostí. Spolu s Tatianou Šuškovou pripravíme nepečenú pochúťku, ktorú na Vegánskych hodoch v Bratislave ponúkal Martin Skočík:
Perníkový košíček
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebné suroviny (na 6 - 7 perníkových košíčkov): 130 g mandlí, 50 g kokosu, 30 g datlí (možno nahradiť medom), silikónová formička.
Suroviny na náplň: 1,5 - 2 banány, 2 mrkvy, 35 g kokosu, perníkové korenie
Postup:
Mandle pomelieme na múku v elektrickom mlynčeku na kávu. Kokos taktiež rozmixujeme v mlynčeku do stavu, že začne byť lepivý. Datle rozmixujeme tyčovým mixérom s vodou v pomere 5:4 v prospech datlí na pastu. Ak datle nahrádzame medom, použijeme dve lyžice medu. Zmiešame všetky ingrediencie dohromady.
Cesto by malo byť tuhé, nemalo by sa rozpadávať, ale malo by byť dostatočne tvárne a nie priveľmi lepkavé. Cesto rozdelíme na 6 - 7 guliek a z každej vytvarujeme vo formičke košíček. Ak je cesto priveľmi lepkavé, nepodarí sa nám košíček z formičky vybrať, a ak je málo tuhé, košíček nedrží dobre tvar po vybraní z formičky.
Nastrúhame mrkvu, aby sa ľahšie mixovala. V mixovacej nádobke rozmixujeme banány na kašu. Následne pridáme mrkvu, kokos a perníkové korenie. Nalejeme do pripravených korpusov a dozdobíme. Uchovávame v chladničke.