Mnohé tradičné slovenské jedlá by sme nevymenili za nič na svete. Napríklad také bryndzové halušky so slaninkou, vyprážaný bravčový rezeň so šalátom, či sviečkovú omáčku. Čo tak však vyskúšať ich zdravší variant? V Kulináriu bez mäsa si dnes spolu s Tatianou Šuškovou a Soňou Makranskou z Prievidze pripravíme vegánsku slávnostnú sviečkovú.
Vegánska sviečková
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na vegánsku sviečkovú potrebujeme: 3 mrkvy, 2 petržleny, zeler, kaleráb, 1 malú cibuľu, 1 bobkový list, nové korenie, čierne korenie, sójovú omáčku
Postup:
Na troške oleja orestujeme zeleninu, pridáme koreniny a plátok citróna. Po podliatí vodou dusíme do úplného zmäknutia. Zeleninu rozmixujeme spolu s lyžicou pohánkovej múky a sójovou smotanou. Dochutíme soľou, jablčným octom a čiernym mletým korením. Sójovú smotanu môžeme nahradiť kešu smotanou, ktorú si pripravíme doma a na ktorú potrebujeme len dve ingrediencie. Štyri hodiny namočené kešu oriešky a vodu spolu rozmixujeme dohladka a zmesou následne zjemníme našu sviečkovú omáčku. Podávame s knedľou a smaženým tempehom alebo inou mäsovou náhradou.