Mäso je síce bežnou súčasťou jedálnička mnohých z nás, recepty na bezmäsité pokrmy však môžu byť pre každého dobrou inšpiráciou. Dnes sa spolu s Tatianou Šuškovou a kuchárom Tomášom pustíme do prípravy zdravých halušiek.
Zdravé strapačky aj bez slaninky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na desať porcií ryžovo-pohánkových strapačiek potrebujeme 500 g hladkej ryžovej múky, 500 g pohánkovej múky a 5 polievkových lyžíc sójovej omáčky. Ďalej 300 g bielej cibule, 1 kg kvasenej kapusty, 100 g trstinového cukru, čierne korenie, bobkový list a soľ. Cibuľovú marmeládu pripravíme z 300 g šalotky, 150 g trstinového cukru, 2 dcl červeného vína, soli, tymiánu a čierneho korenia. Použijeme aj škvarky z údeného tempehu.
Postup:
Podusíme kapustu, ktorú sme nechali odkvapkať v site - na oleji speníme cibuľku, pridáme cukor a necháme skaramelizovať, pridáme kapustu, koreniny, soľ a necháme dusiť do zmäknutia. Na oleji podusíme červenú cibuľku, pridáme cukor, korenie, soľ a po skaramelizovaní podlejeme červeným vínom, pridáme čerstvý nakrájaný tymián a necháme zredukovať až na marmeládu.
Pripravíme si halušky, pridáme ich do udusenej kapusty a zamiešame. Tempeh si nakrájame na kocky a dáme do fritézy osmažiť na 2 až 3 minúty do zhnednutia. Na tanier servírujeme strapačky s cibuľkovou marmeládou a opraženými škvarkami, jedlo dozdobíme jemne nakrájanou pažítkou.