V Kulináriu sa tento týždeň prenesieme o 500 až 1000 rokov dozadu. Občianske združenie Schatmansdorf v Častej prezentuje stredovekú kuchyňu na rôznych podujatiach v rámci celého Slovenska. Všetky jedlá, ktoré sa tento týždeň naučíme pripravovať, môžeme variť na elektrickom alebo plynovom sporáku. Jedine placku, ktorá tvorila v stredovej gastronómii základ, by bolo lepšie pripraviť v peci alebo aspoň na kovovom podklade. Viac Ivete Pospíšilovej vysvetlil Adrián Kobetič, s ktorým dnes budeme vysmážať dyňu.
Vysmážaná dyňa
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na Placku a Vysmážanú dyňu.
Na placku potrebujeme tieto suroviny: múku, soľ a vodu. Múku zmiešame s vodou a so soľou, rozvaľkáme, položíme na kovovú platňu, opečieme z oboch strán a podávame ako prílohu alebo základné jedlo.
Na vysmážanú dyňu potrebujeme dyňu, cuketu, múku, soľ, cesnak, maslo alebo olivový olej. Dyňu alebo cuketu očistíme a pokrájame na plátky alebo na kolieska. Obalíme ich do múky a cesnaku, môžeme aj dvakrát, a osolíme. Osmažíme do chrumkava na masle alebo olivovom oleji. Podávame samostatne alebo ako prílohu.