Aj vy si myslíte, že na piatok sa hodí nejaký dobrý múčnik z kysnutého cesta? Dnes nám ho ponúkne Helena Bobošíková z Topoľčian. Recept však pochádza z jej rodnej obce Tesáre. Nahrával Michal Herceg.
Na makovo-orechové báleše budeme potrebovať:
Jeden kilogram hladkej múky, kocku kvasníc, cukor na kvasnice, teplú vodu, olej, aby bolo cesto jemné. Vymiešame ľahučké a nie veľmi husté cesto. Necháme ho vykysnúť. Po vykysnutí dáme na dosku, povykrajujeme kolieska. Báleše pečieme na suchej palacinkárni, dávame do misy a prikryjeme utierkou. Keď sú všetky upečené, hádžeme ich do horúcej vody, potom do roztopeného masla a potom do mletých orechov s cukrom. Následne "pomakujeme", ale poriadne! Nakoniec polejeme rozpusteným maslom. Aj tento recept nájdete v žochárskej kuchárke, do ktorej prispeli členky topoľčianskych klubov seniorov.
zocharska kucharka 5
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.