Varený pstruh s bylinkovým maslom

Varený pstruh s bylinkovým maslom

Nenasýtené mastné kyseliny „sýtia" zdravím. Zdrojom nenasýtených tukov sú predovšetkým rastlinné oleje, ktoré dokážu znížiť hladinu „zlého" cholesterolu. Tieto oleje sú bohaté na omega 6-mastné kyseliny, ktoré náš organizmus prijíma v potrave v pomerne dostatočnom množstve. Nedostatkovým „tovarom" pre naše telo i zdravie sú však omega-3 mastné kyseliny. Sú to nenasýtené tuky, ktoré sú pre život človeka a jeho zdravie veľmi prospešné. Obmedzujú možnosť priľnúť krvným doštičkám na steny ciev, a tak zabraňujú vzniku krvných zrazenín. A keď si upečieme ryby na bylinkovom masle, pozitívny účinok sa možno aj zdvojnásobí. Tak poďme do kuchyne Dáše Ostertágovej s Beátou Repíkovou.

Varený pstruh s bylinkovým maslom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 4 až 5 ks pstruhov, podľa chuti soľ, 150 g masla, 1 sterilizovanú uhorku, ½ čajovej lyžičky kapár, 1 čajovú lyžičku sardelovej pasty, kúsok citrónovej alebo pomarančovej kôry, umytú a posekanú zelenú vňať.

Ako na to: Pstruhy očistíme, vypitveme, dôkladne v čistej vode umyjeme a vložíme do osolenej vody a asi 15 minút varíme. Uvarené ryby opatrne vyberieme a položíme na vopred ohriate plytké taniere. Čerstvé maslo zmiešame s očistenou a nadrobno posekanou cibuľou, najemno postrúhanou citrónovou kôrou, posekanou zelenou vňaťou, pridáme kapary a sardelovú pastu a najemno vymiešame. Na každú rybu (pstruha) položíme kúsok bylinkového masla, obložíme opekanými zemiakmi a ozdobíme zelenou vňaťou. Môžeme podávať aj s tatárskou omáčkou, zemiakovým šalátom a podobne.

Autorka: Beáta Repíková foto: Romi

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame