Plnený kapor

Plnený kapor

Prečo sa ryby neudomácnili na našom jedálnom lístku tak ako bravčové a hovädzie mäso alebo hydina? Mnohí nejedia ryby vôbec. Iní zasa iba občas. Ryby sú pritom svojím obsahom hodnotných bielkovín, v tuku rozpustných vitamínov a minerálnych látok ideálnou potravou nielen pre svoju dobrú chuť a ľahkú stráviteľnosť, ale hlavne pre zdravie! Dnes si teda vylovíme kapra a aby lepšie chutil, tak si ho aj naplníme. S Beátou Repíkovou a Dašou Ostertágovou.

Plnený kapor Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 1 menšieho kapra, soľ, 60 dkg masla, vodu, 1 až 2 polievkové lyžice hladkej múky, vývar zo zeleniny alebo z odrezkov kapra.

Plnka: 50 g masla, 2 žĺtky, 1 polievková lyžica sardelovej pasty, 2 ks staršie pečivo, mlieko na navlhčenie pečiva podľa potreby, 1 polievková lyžica posekanej zelenej vňate, ikry alebo mlieč z kapra, podľa chuti mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička postrúhanej citrónovej kôry, podľa potreby strúhanka na zahustenie.

Postup: Kapra očistíme, vypitveme, umyjeme a osušíme. Opatrne ho vykostíme, pritom dávame pozor, aby sme neporušili chrbát. Takto upraveného kapra naplníme plnkou, otvor uzatvoríme kovovou ihlou alebo zašijeme a vložíme do vymastenej formy, podlejeme trochou vývaru a dáme do vopred vyhriatej rúry piecť. Pečieme pri strednej teplote asi 30 až 40 minút (podľa veľkosti kapra). Počas pečenia kapra polievame vlastnou šťavou (výpekom) a podlievame horúcim vývarom alebo vodou. Hotového kapra opatrne preložíme na rovnú podlhovastú misu a udržujeme v teple. Šťavu z upečeného kapra zaprášime múkou, pomiešame, podľa potreby rozriedime vývarom a za stáleho miešania privedieme k varu, avšak nevaríme. Podávame so zemiakovou kašou, upečenými zemiakmi, zeleninovými šalátmi alebo pikantnými kompótmi.

Plnka: Maslo a žĺtky vymiešame do peny, pridáme sardelovú pastu, pridáme namočené a vytlačené pečivo, posekanú zelenú vňať, postrúhanú citrónovú kôru, pokrájané ikry alebo mlieč, pridáme soľ, čierne mleté korenie a vypracujeme hustejšiu plnku. Ak je plnka riedka, zahustíme ju strúhankou.

Autorka: Beáta Repíková foto: ariesa66

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame