Kapor na orientálny spôsob

Kapor na orientálny spôsob

Častejšou konzumáciou rýb a s nimi aj príjmom 3-omega mastných kyselín sa naše zdravie môže podstatne zlepšiť. U nás však v priebehu roka jedna osoba skonzumuje sotva 4 kg rybacieho mäsa. Je to takmer o polovicu menej ako u ostatných obyvateľov EÚ. Napríklad obyvatelia severských štátov Nórska, Fínska a Švédska sa môžu pochváliť až 60 kilogramami skonzumovaných rýb na osobu počas roka. Dlhovekosť, dobrý zdravotný stav, ale aj štíhlosť sú evidentné aj u Japoncov, ktorí počas roka zjedia 90 kg rybaciny. Potom sa cítia ako ryba vo vode! Preto si aj my tento týždeň pripravujeme ryby na rôzne spôsoby s Beátou Repíkovou a odborníčkou na školské stravovanie Dašou Ostertágovou.

Kapor na orientálny spôsob Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 800 g kapra, soľ, 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, 4 polievkové lyžice oleja, 1 strednú až väčšiu cibuľu, 50 g zeleru, 50 g mrkvy, 100 g baklažánu, 1 zelenú papriku, 3 paradajky, 50 g sterilizovaných húb, podľa chuti mleté čierne a nové korenie a čili papričky.

Postup: Kapra očistíme od šupín, umyjeme, vypitveme, opäť umyjeme a pokrájame na menšie porcie, ktoré osolíme, obalíme v múke a na rozpálenom oleji na panvici z oboch strán prudko opečieme. Potom kúsky ryby vyberieme, pridáme zvyšok oleja, na ktorom mierne opražíme olúpanú a pokrájanú cibuľu, pridáme ostatnú očistenú a na jemné rezance pokrájanú zeleninu, ktorú podľa chuti osolíme a podusíme. Napokon pridáme sterilizované huby, čili papričku, a na plátky pokrájané paradajky i papriku a udusíme do mäkka. Pred podávaním do udusenej zeleniny vložíme kúsky opečeného kapra a ešte niekoľko minút podusíme, počas dusenia občas opatrne pomiešame, aby sa kúsky ryby nerozpadli. Podávame s chlebom alebo pečivom.

Autorka: Beáta Repíková foto: JESHOOTS

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame