Rybacia polievka – halászlé

Rybacia polievka – halászlé

Pestrý jedálny lístok je zárukou dobrého zdravia. To, že sem-tam dokážeme z jedálneho lístka vyčiarknuť nezdravé jedlá ako hranolčeky, kolu a aby sa nepovedalo, trochu ho obohatiť aj o ovocie a zeleninu, nestačí. Stále sa v ňom objavuje málo rýb. A pretože ryby na jedálnom lístku sú veľkou posilou pre zdravie, tento týždeň si ich pripravíme na rôzne spôsoby s Beátou Repíkovou a autorkou mnohých kuchárskych kníh Dašou Ostertágovou.

Rybacia polievka – halászlé Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: hlavu z ryby, mlieče, ikry, 400 g rybacieho mäsa, 3 polievkové lyžice oleja, 1 veľkú cibuľu, 2 polievkové lyžice polohrubej múky, 150 g koreňovej zeleniny, 1 až 2 ks zelenej papriky, 1 až 2 paradajky, polievkovú lyžicu mletej červenej pálivej papriky, podľa chuti niekoľko zrniek čierneho korenia, 2 čili papričky, vývar podľa potreby.

Postup: Dobre umytú, očistenú a žiabrov zbavenú hlavu z ryby, rybacie mäso, mlieče a ikry dáme variť do osolenej studenej vody a pomaly varíme asi 20 minút. Potom hlavu a vnútornosti vyberieme a vývar precedíme. Očistenú cibuľu nakrájame na kolieska, ktoré na tuku opražíme do zlata, odstavíme, pridáme červenú mletú papriku, očistenú, umytú a na kocky pokrájanú zeleninu, paradajky a zelenú papriku, čierne korenie a čili papričku. Za občasného pomiešania podusíme, poprášime múkou, pomiešame, zalejeme trochou vývaru, pomiešame a vlejeme do precedeného vývaru z rýb. Z uvarených kúskov rýb odstránime opatrne kosti a spolu s vnútornosťami vložíme do pripraveného vývaru (polievky) necháme prejsť varom a odstavíme. Polievka má byť polohustá a pálivá. Preto sa podáva s domácim chlebom alebo pečivom.

Autorka: Beáta Repíková foto: kropekk_pl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame