Možno ste aj vy boli nedávno pozvaní na „garden párty" - čo je vlastne grilovacia párty pre priateľov v záhrade či v prírode, a má viac-menej neformálny charakter. No a grilovať budeme aj my. Recept na grilovaný oštiepok s balzamikovým sirupom a pomarančovým čatní Miroslavovi Würflovi porozprával šéfkuchár bratislavského hotela pri Hlavnej železničnej stanici Michal Hečko.
Grilovaný oštiepok s balzamikovým sirupom a pomarančovým čatní
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na jeho prípravu potrebujeme: oštiepok, múku alebo zemiakový škrob
Na balzamikový sirup potrebujeme: 1 dcl balzamikového octu, 1 PL medu, 20 g hnedého cukru, bobkový list, nové korenie, kôru z polovice citróna
Všetky tieto ingrediencie prevaríme na rozpálenej panvici až do výslednej hustej konzistencie.
Na pomarančové čatní potrebujeme: vytlačený pomaranč, teda šupu s dužinou, ktorú si rozkrájame na tenké plátky, celú škoricu, 150 g hnedého cukru.
Postup: Najlepšie je deň vopred si pripraviť pomarančové čatní. Na tenko nakrájané pásiky kôry si orestujeme spolu s cukrom, pridáme škoricu, podlejeme vodou a dusíme dovtedy, kým kôra úplne nezmäkne. Trvá to asi 4 hodiny. Nakoniec to celé zredukujeme na džemovú konzistenciu. Oštiepok si nakrájame na cca 0,5 cm hrubé plátky, posypeme ho múkou alebo zemiakovým škrobom a z oboch strán ho krátko grilujeme - stačí aj 20 sekúnd, a hneď ho podávame s balzamikovým sirupom a pomarančovým čatní.