Naše päťdňové putovanie chorvátskou gastronómiou zakončíme v oblasti Zadaru. Odtiaľ pochádza recept na špecialitu, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie delikatesy Aleny Augustinovičovej, s ktorou sme cestovali kuchárskym umením, aké si osvojila vďaka manželovi a svokre. Spolu s Ivetou Pospíšilovou týmto receptom potešia asi najmä mužov, ktorí si radi pochutia na sýtych mäsitých jedlách.
Pašticada
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si tento sýty recept z chorvátskeho Zadaru. Potrebujeme: 1 kilogram hovädzieho mäsa z roštenky alebo zo stehna, 50 gramov údenej slaniny, 4 väčšie cibule, koreň petržlenu, ¼ zeleru, 2 mrkvy, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, čierne korenie, 2 lyžice vegety, 200 mililitrov olivového oleja, 6 sušených sliviek, 6 sušených fíg, 1 jablko, 1 deciliter dezertného vína prošek, 2 lyžice estragónovej horčice, bobkový list, rozmarín, materinu dúšku a soľ.
Postup: Mäso umyjeme, osušíme a prešpikujeme tenkými plátkami slaniny. Osolíme, natrieme olejom a horčicou a necháme celú noc stáť v chlade. Mäso prudko opečieme zo všetkých strán na horúcom oleji. Preložíme ho do misy a na výpeku podusíme nakrájanú cibuľu, cesnak a zeleninu. Mäso vložíme naspäť do hrnca, pridáme vegetu a prikryté dusíme dve hodiny. Podlievame vodou aj vínom. Po hodine pridáme paradajkový pretlak, umyté slivky a figy a na štvrtky rozkrojené jablko. Pred koncom varenia pridáme prošek, bobkový list, rozmarín, materinu dúšku, čierne korenie a podľa chuti dosolíme. Mäso vyberieme, nakrájame na porcie a preložíme na zohriatu misu. Zeleninu z omáčky prepasírujeme, povaríme a nalejeme na mäso.