Jahňací guláš s baščanskými šurlicami

Jahňací guláš s baščanskými šurlicami

Predchádzajúce tri dni sme v Kulináriu s Alenou Augustinovičovou z Chorvátskeho Grobu pripravovali chorvátske jedlá, s ktorými sa v prímorských letoviskách stretli vari všetci tamojší dovolenkári. V dnešnej časti sa Iveta Pospíšilová spýtala na recept z jahňacieho mäsa.

Jahňací guláš s baščanskými šurlicami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zopakujeme si tento menej známy recept. Na guláš potrebujeme: 1 kilogram jahňacieho mäsa, 50 mililitrov olivového oleja, 3 žlté cibule, 4 zelené papriky, 4 paradajky alebo 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 lyžičku mletej červenej papriky, petržlenovú vňať, hladkú múku, 2 - 3 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, mleté biele korenie, 2 - 3 paradajky, niekoľko listov zeleného šalátu. Na baščanské šurlice potrebujeme: 500 gramov múky, 1 vaječný žĺtok, 1 vajíčko, vodu, soľ a olivový olej.

Postup: Na oleji udusíme cibuľu, pridáme mletú červenú papriku, umyté a na kocky pokrájané mäso, opražíme, zalejeme vodou a prikryté dusíme. Po 15 minútach pridáme na rezance nakrájanú zelenú papriku, na malé kúsky pokrájané paradajky alebo paradajkový pretlak a petržlenovú vňať. Ku koncu poprášime múkou, aby guláš zhustol. Šurlice pripravíme nasledovným postupom: Z múky, teplej vody, žĺtka, vajíčka soli a olivového oleja zamiesime cesto, ktoré necháme 1 - 2 hodiny stáť. Potom z neho formujeme valčeky a z nich režeme menšie kúsky, ktoré na pomúčenej doske ručne šúľame do tvaru šurlíc. Varíme v osolenej vode, až kým nevyplávajú na povrch.

Autor: Iveta Pospíšilová foto: Foundry

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame