Bratislavsko-nitrianska zapekačka

Bratislavsko-nitrianska zapekačka

Stalo sa to už aj vám? Vybrali ste sa s deťmi na výlet a už pár kilometrov od domova ste začuli: „Mama, oco, ja som hladný." Hoci mamine jedlá sú tie naj, za humnami na nás čakajú tiež skvelé pochúťky. Napríklad taká zapekačka. Recept nahral Michal Herceg.

Bratislavsko-nitrianska zapekačka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na bratislavsko-nitriansku zapekačku budeme potrebovať šesť až osem očistených a uvarených zemiakov nakrájaných na plátky. Ukladáme ich podobne ako na francúzske zemiaky - po vrstvách. Ešte predtým na spodok plechu nalejeme trošku oleja, aby sa nám zapekačka nepripiekla. Každú vrstvu trošku osolíme, okoreníme a pridáme vegetu. Tri až štyri vrstvy zemiakov jemne pritlačíme rukami. Nadrobno si nakrájame a speníme cibuľku. Na usmaženú cibuľku dáme zhruba trištvrte kilogramu kapusty nakrájanej na tenké slížiky. Najlepšia kapusta je jarná, ktorú netreba veľa dusiť. Zmes zalejeme kečupom alebo paradajkovým pretlakom dochuteným soľou a cukrom. Pridáme šampiňóny z konzervy nakrájané nadrobno a kukuricu. Celú zmes podusíme, aby kapusta bola mäkká, natrieme na zemiaky, dáme do rúry vyhriatej na 180 až 200 stupňov zhruba na dvadsať minút a keď zbadáme, že sa nám kapusta na kraji trošku pripeká, vrch posypeme nastrúhaným syrom, najlepšie eidamom, necháme ho rozpustiť a jemnúčko zapiecť. Podľa Oľgy Držíkovej z Nitry, ktorá nám dnešný recept povedala, je to vraj mňamka ako lusk!

Autor: Michal Herceg foto: bykst

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame