Tento týždeň vám v Kulináriu ponúkneme recepty, ktoré sú chutné, obľúbené a s ich prípravou sa pritom dlho nenatrápite. Michal Herceg ich nahral v Nitre s Erikou Šodorovou a Oľgou Držíkovou. Erika síce varí dobre, ale kuchtenie nie je jej koníčkom. Žartom hovorí, že aj preto sa vydala za kuchára. Dnes nám pripraví cuketové placky.
Erikine cuketové placky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujem najprv recept na cuketové placky. Potrebujeme: jednu stredne veľkú cuketu, tri očistené, stredne veľké zemiaky, jedno vajíčko, štipku soli, trošku čierneho mletého korenia, majoránku, dva strúčiky cesnaku a na zahustenie hladkú múku. Cuketu si očistíme od vrchnej šupy, prekrojíme pozdĺžne a vydlabeme jadierka. Nastrúhame na veľkom strúhadle na rezance, na menšie rezance postrúhame zemiaky, pridáme vajíčko, soľ, korenie, majoránku, pretlačený, prelisovaný cesnak. Všetko zamiešame a zahustíme hladkou múkou, aby to nebolo príliš riedke ani príliš husté. K cuketovým plackám si môžeme pripraviť aj restovanú pečeň. Polkilové balenie pečienok si odblaníme, očistíme, prepláchneme. Do misky dáme trošku oleja, vegetu, môžeme pridať trochu štipľavej červenej papriky a čierne korenie. K tomu ešte tri - štyri strúčiky cesnaku v celku. Zhruba hodinku necháme všetko postáť, vložíme na plechu do rúry. Pečieme 25 - 30 minút na 180 - 200 stupňoch. Podľa potreby miešame, aby nám pečeň neprihorela. Takáto pečeň je vraj chutnejšia ako na cibuľke.