Keď sú v ponuke v jedálnom lístku držky, stravníci sa zväčša rozdelia do dvoch táborov - tí, ktorých táto pochúťka neláka, a tí, ktorí si oblížu aj prsty po jedle. Odborníčka na stravovanie Daša Ostertágová vie, ako držky pripraviť tak, aby stratili typickú horkú chuť. K mikrofónu aj s vareškou si ju pozvala Beáta Repíková. Navaria nám račanskú držkovú poléfku.
Držková polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 1 kg očistených, krájaných a obvarených držiek, 1 veľkú cibuľu, 2 - 3 polievkové lyžice bravčovej masti, 2 - 3 polievkové lyžice hladkej múky,1 čajovú lyžičku červenej mletej papriky, kto má rád ostrejšie jedlá, môže pridať aj štipľavú papriku, 1,5 l vývaru z hovädzích kostí, 3 - 4 strúčiky očisteného cesnaku, podľa chuti rascu, čierne mleté korenie, soľ, majoránku.
Postup: V súčasnosti sa držky kupujú opracované, umyté, a pokrájané. Do hrnca s vodou dáme pokrájané držky, rascu, cesnak a uvedieme do varu a uvaríme do mäkka. Aj tak ich treba pred kuchynskou úpravou zbaviť nepríjemného pachu, čo dosiahneme tak, že uvarené držky niekoľkokrát prepláchneme vodou a necháme dobre odtiecť. Medzitým na masti orestujeme očistenú, nadrobno posekanú cibuľu, za stáleho miešania pridáme múku, pomiešame a odstavíme, pridáme červenú mletú papriku a za stáleho miešania zalejeme horúcim vývarom a uvedieme do varu. Napokon pridáme odtečené držky, rascu, prelisovaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie a varíme asi 10 minút. Na koniec dochutíme rozmrvenou majoránkou. Podávame s domácim chlebom, pečivom, smotanovým osúchom, slanými pagáčikmi, alebo krupicovým šmorom na slano a podobne.