Gazdovská vinohradnícka roláda

Gazdovská vinohradnícka roláda

Na špecialitách z bravčového bôčika si pochutia najmä chlapi, a to najmä ak fyzicky pracujú, vtedy veľa energie vydajú. Taká vinohradnícka roláda s vínom potešila už aj v minulosti vinohradníkov v Rači. Dnes si takú špecialitu uvaríme. Chutiť bude aj preto, lebo do plnky si dáme aj biele vínko. Ako postupujeme? To nám už povie Daša Ostertágová a varí s ňou Beáta Repíková.

Gazdovská vinohradnícka roláda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme tieto suroviny: 1 kg bravčového bôčika (vykosteného), ½ kg bravčového stehna, 120 g očistenej pokrájanej cibule, podľa chuti cesnak, rascu, soľ, 230 - 250 g domácej údenej šunky, 2 dl bieleho vína Rizling, podľa potreby 3 - 4 ks pokrájaného pečiva, 3 vajcia, štipka karí korenia alebo kurkumy, 1 - 2 polievkové lyžice posekanej zelenej vňate, 1 čajovú lyžičku postrúhanej citrónovej kôry, 100 g bravčovej masti, alebo 3 - 4 polievkové lyžice olivového oleja, 2 polievkové lyžice hladkej múky, vývar zo zeleniny alebo hovädzích kostí.

Postup: Z bôčika si urobíme väčší plát, ktorý naklepeme a osolíme. Bravčové pliecko pokrájame na kocky a nejemno spolu s očistenou cibuľou a cesnakom pomelieme, pridáme rascu, soľ, dobre premiešame. Počas miešania prilievame biele víno. Pečivo pokrájame na malé kocky a dáme na panvicu na sucho trochu opiecť. Opečené pečivo zalejeme vajcami, v ktorých sme rozšľahali karí korenie alebo kurkumu, a posekanú zelenú vňať a citrónovú kôru. Pomiešame a pridáme do mäsovej plnky, opäť pomiešame, necháme asi 10 - 15 minút odstáť, aby sa suroviny dôkladne spojili. Pripravenú mäsovú plnku rozotrieme na mäsový vyklepaný plát a posypeme na drobno pokrájanou domácou šunkou. Roládu zrolujeme, previažeme špagátikom a na pomastenom plechu po každej strane opečieme. Podlejeme pripraveným vývarom, prikryjeme, vložíme do vopred vyhriatej rúry a asi 40 - 45 minút pečieme. Počas pečenia roládu polievame vlastným výpekom a podlievame vývarom. Upečené mäso vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou a za stáleho miešania privedieme do varu. Mäso pokrájame na úhľadné porcie a prelejeme šťavou.

Ako prílohu môžeme podávať dusenú kapustu so zemiakovou knedľou alebo šúľancami, či lokšami.

Autorka: Beáta Repíková foto: fill

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame