Račánska knofla

Račánska knofla

Knedľu sme si zvykli pripravovať k pečenej husi či kačici. V Rači ju však pripravovali aj kopáčom vo vinohradoch aj tovarišom s paradajkovým sócom, teda s paradajkovou omáčkou. Račianska knedľa však bola aj chrumkavá ako čerstvo upečený chlebík. Možno už tušíte prečo, ak nie, tak počúvajte, čo zapečie do cesta Dáša Ostertágová, s ktorou varí Beáta Repíková.

Račánska knofla Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 550 - 600 g hrubej múky, štipka soli, asi 8 - 9 ks vodového pečiva (rožky), 2 - 3 polievkové lyžice olivového oleja, podľa potreby sýtenú minerálnu vodu alebo sódu, podľa potreby vodu na varenie knedlí, 3 - 4 polievkové lyžice olivového oleja na opekanie pečiva, 1 ks vajíčko, ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva.

Postup:

Pečivo pokrájame na kocky, dáme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie pokvapkáme olejom a dáme do horúcej rúry za občasného pomiešania opiecť do zlatohneda. Do misky dáme spolu s kypriacim práškom do pečiva preosiatu hrubú múku, soľ, olej, celé vajce a podľa potreby sýtenú minerálnu vodu alebo sódu. Rukami alebo vareškou vypracujeme polotuhé cesto, do ktorého potom zapracujeme opečené pečivo. Takto pripravené cesto necháme asi 15 minút odstáť, aby sa všetky suroviny dôkladne naviazali. Medzitým dáme do väčšieho hrnca variť vodu so soľou. Rukami namočenými v studenej vode formujeme menšie alebo väčšie guľaté knedle, ktoré vložíme do vriacej vody a za občasného pomiešania varíme asi 30 - 35 minút (podľa veľkosti). Pri formovaní knedle dobre stláčame, aby sa počas varenia vo vode nerozpadli, občas ich pomiešame. Po uvarení ich vyberieme a pokvapkáme olejom a podávame ako prílohu k rôznym omáčkam napríklad hríbovej, vajsprádlovej, paradajkovej, kôprovej a k ďalším.

Autorka: Beáta Repíková foto: Hans

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame