ME vo futbale 21 ročných
ME vo futbale 21 ročných

Vajspradlová omáčka s hovädzím mäsom

Vajspradlová omáčka s hovädzím mäsom

Možno to aj vy poznáte, že niekedy skrátka už nevieme čo variť. Ak nám zostalo však po víkende napríklad mäso, môžeme ho hneď dnes v pondelok pripraviť, Beáta Repíková si k mikrofónu pozvala odborníčku na stravovanie Dašu Ostertágovú. Varíme tradičnú račiansku pochúťku.

Vajspradlová omáčka s hovädzím mäsom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 600 - 800 g hovädzieho mäsa zadné, najlepšie falošná sviečková, alebo zo stehna, 750 g riedkych hovädzích kostí na vývar, asi 1 väčšiu cibuľu neočistenú, podľa chuti celé čierne korenie,2 dl bieleho vína, 1 až 2 strúčiky očisteného cesnaku, 2 až 3 lístky bobkového listu, 1 téglik sladkej smotany na šľahanie, 1 téglik kyslej smotany, podľa chuti soľ, 40 g hladkej múky na zátrepku, 3 dl mlieka, podľa chuti tymian, kôpor, cukor, ocot alebo citrónovú šťavu, 1 čajovú lyžičku masla (nemusí byť), podľa potreby vodu na vývar kostí.

Mäso a kosti umyjeme pod tečúcou vodou, vložíme do studenej čistej vody, pridáme celú neolúpanú cibuľu, cesnak, čierne korenie, bobkový list a soľ. Postavíme na sporák a pomaly varíme do zmäknutia mäsa. Sladkú a kyslú smotanu aj s mliekom dáme do misky a spolu s hladkou múkou dobre vyšľaháme (aby nevznikli hrudky) a urobíme zátrepku. Uvarené mäkké mäso vyberieme do misky (kosti vyhodíme), vývar precedíme cez jemné sito, pridáme biele víno a cukor a opäť privedieme do varu. Varíme asi 5 minút, potom odstavíme a necháme aspoň 15 až 20 minút stáť. Napokon pomaly za stáleho miešania pridávame zátrepku z vyšľahanej smotany s mliekom a múkou, posekaný tymian a kôpor, postavíme na sporák a za stáleho miešania privedieme opäť do varu, ale nevaríme (t.j. asi do 100 °C nie viac), aby sa zátrepka zo smotany nezrazila. Nakoniec podľa chuti dochutíme cukrom, octom alebo citrónovou šťavou, soľou a maslom.

Mäso pokrájame na úhľadné rezne, uložíme na taniere, polejeme omáčkou a podávame s račianskou knofľou, alebo inou knedľou. Môžeme ozdobiť zelenou vňaťou. Prajeme dobrú chuť.

Autorka: Beáta Repíková foto: Foto-Rabe

Živé vysielanie 9:32

Práve vysielame