Sárma – plnený kapustný list

Sárma – plnený kapustný list

V tomto týždni varíme podľa receptov zo Slovenského Komlóša. Názov dnes už mestečka je odvodený od slova „komló", ktoré znamená v maďarskom jazyku chmeľ. Ten sa tu kedysi pestoval pre kráľovský dvor rodu Arpádovcov. Koncom 16. storočia osadu vypálili turecké vojská. V polovici 17. storočia na toto územie začali prichádzať prví Slováci. Hoci prisťahovanie a neskôr zase návrat do pôvodnej vlasti sprevádzala vždy aj propaganda súdobej vládnucej moci, prispôsobiví a pracovití rodáci si napokon všade zvykli. Okrem iného dedičstva zachovali aj originálnu gastronómiu. Aj Mária Chovancová z Horných Salíb v okrese Galanta varí celé roky i recepty rodičov. Kým Ivete Pospíšilovej prezradila, ako sa pripravuje sárma, porozprávali sa aj o tom, ako jej predkovia vnímali presťahovanie sa z krajiny, v ktorej sa narodili.

Sárma – plnený kapustný list Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme tieto suroviny: 1 kg mletého bravčového mäsa, 1 hlávkovú kapustu, trochu kyslej kapusty (možno nahradiť obareným osoleným kapustným listom), hrsť ryže, 2 dkg sladkej papriky, 1dkg štipľavej papriky, 2 cibule, 2 bobkové listy.

Postup: Mleté mäso posolíme, pridáme hrsť ryže, papriku, dobre premiešame. Z hlávky kapusty vyrežeme hlúbik, položíme do horúcej osolenej vody. Listy sa začnú pomaly odlupovať, povyberáme ich, poukladáme a do lístkov zatáčame mäsovú zmes. Na spodok hrnca položíme asi dva-tri centimetre kyslej kapusty, sármy ukladáme na kapustu a zalejeme vodou. Pridáme dve celé cibule a bobkový list, ak nie je v kyslej kapuste. Varíme hodinu na miernom ohni. Varíme dovtedy, kým kapustný list nezmäkne. Nakoniec zalejeme paradajkovým pretlakom.

Autorka: Iveta Pospíšilová foto: fill

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame