V tomto týždni vám ponúkneme recepty na jedlá, aké sa kedysi varili v Slovenskom Komlóši. V dedine, ktorú kedysi založili Slováci a po druhej svetovej vojne sa mnohí z nich v rámci výmeny s maďarským obyvateľstvom presídlili do krajiny ich predkov. Mária Chovancová sa síce narodila v Horných Salibách v okrese Galanta, no tradíciu kuchyne svojich rodičov doposiaľ udržiava nielen v rodine, ale v rodinnom gastronomickom zariadení ju ponúka i verejnosti. Ivete Pospíšilovej najskôr predstavila Slovenský Komlóš.
Sednutô mlieko s chlebom a cibuľou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si tento jednoduchý a zdravý recept. Potrebujeme: 1 liter mlieka, 1 cibuľu, chlieb.
Postup: Mlieko necháme dva až tri dni kysnúť na tmavom teplejšom mieste. Keď sa na vrchu vytvorí smotana, mlieko môžeme použiť. Na drobné kúsky nakrájame jednu cibuľu a do nej rozdrobíme chlieb v množstve podľa chuti. Premiešame a na zmes vylejeme pripravené mlieko. Podávame vychladené.
Už zajtra si z komlóšskeho receptára pani Chovancovej pripravíme sármu. Čo sa pod týmto tak trochu bulharsky znejúcim názvom ukrýva? Dozviete sa zajtra v Magazíne Rádia Regina po pol dvanástej.