Tento týždeň varíme s autorom kuchárskych kníh. Dnes z fazule, z bežnej potraviny našich starých mám. Objavili ju v Mexiku. Aj vďaka nej môžeme bojovať proti chorobám. Obsahuje dostatok vitamínov. Dobrá správa je, že čím častejšie fazuľu konzumujete, tým lepšie organizmus spracováva jej zložky, čím sa odstraňuje nafukovanie. Bratislavčan Renato Magat sa stretol s Beátou Repíkovou, aby navarili tú najtradičnejšiu fazuľovú polievku - teda „račanskú fazulová."
Račianska polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Budeme potrebovať: 400 g veľkej farebnej fazule, 1 cibuľu, 1 bobkový list, 200 g údeného mäsa, 4 až 5 klobás, 1 šľahačkovú smotanu, 3 až 4 mrkvy, 1 - 2 petržleny, zeler, mleté korenie, soľ, na zápražku: olej, hladkú múku, mletú červenú papriku.
Postup: Deň vopred fazuľu namočíme. Ráno vodu zlejeme a dáme variť do novej vody spolu s cibuľou a bobkovým listom. Keď je fazuľa polomäkká, pridáme klobásy, očistenú zeleninu, korenie a soľ podľa potreby. Keď je fazuľa mäkká, klobásu vyberieme, pokrájame na kolieska a vrátime späť. Nakoniec pridáme tmavšiu paprikovú zápražku a varíme asi 5 min. Pridáme široké rezance, uvarené zvlášť v osolenej vode, šľahačkovú smotanu, premiešame a po chvíľke odstavíme. Podávame s bielym chlebom.