Foie gras: francúzska husacia pečeň

Foie gras: francúzska husacia pečeň

Názov Foie gras je už v slovenskom kulinárstve udomácnený. Doslova znamená tučná pečeň. Je to pečeň z husí alebo kačíc, špeciálne vykŕmených, aby bola čo najväčšia. Ide o gastronomickú špecialitu juhozápadného Francúzska, v kraji Aquitánsko, najmä pozdĺž rieky Dordogne. Servíruje sa pri sviatočných príležitostiach najmä ako studené predjedlo, v kombinácii s figovým alebo brusnicovým džemom a opečenou bagetkou. Dnešný recept je pre osem stravníkov. Michalovi Hercegovi ho povedala turistická sprievodkyňa Jana Galovičová.

Foie gras: francúzska husacia pečeň Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na prípravu foie gras potrebujeme keramickú alebo kameninovú nádobu nazývanú terina podlhovastého tvaru s rozmermi: 20 cm dĺžka, 10 cm šírka a 10 cm výška. Môžeme si pomôcť aj nádobou z varného skla. Potrebovať budeme: 1 kg kačacej alebo husacej pečene, 2 dcl červeného portského vína (sladkého dezertného vína), 10 g soli, 5 g mletého čierneho korenia a päť gramov zmesi obsahujúcej čierne korenie, muškátový orech, klinčeky a zázvor. A teraz postup: Pomocou noža opatrne odstránime nervové vlákna z lalokov pečene. Zmiešame soľ a koreniny a touto zmesou dôkladne potrieme pečeň zo všetkých strán, vložíme do nádoby, v ktorej ju budeme variť, a zalejeme portským vínom. Pečeň necháme marinovať v chladničke minimálne12 hodín. Nádobu prikryjeme alobalom, vložíme do väčšej nádoby s vodou, zohriatou na 70 stupňov Celzia (je to takzvaný vodný kúpeľ) a dáme spolu s vodným kúpeľom do rúry, zohriatej na 150 stupňov Celzia. Varíme 40 až 45 minút. Potom vyberieme nádobu z rúry aj z vodného kúpeľa a necháme asi tri hodiny chladnúť pri izbovej teplote. Po vychladnutí dáme prikryté do chladničky minimálne na 12 hodín. Takto pripravená foie gras vydrží v chladničke aj týždeň. Podávať ju môžeme s opečenou bagetkou alebo s figovým či brusnicovým džemom.

Autor: Michal Herceg foto: fill

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame