Teľacie ragú: Blanquette de veau

Teľacie ragú: Blanquette de veau

Tento týždeň varíme po francúzsky s Michalom Hercegom a s turistickou sprievodkyňou Janou Galovičovou. Dnes to bude jedlo, ktoré sa v aktuálnom rebríčku obľúbenosti umiestnilo u Francúzov na štvrtom mieste. Je to teľacie ragu Blanquette de veau.

Teľacie ragú: Blanquette de veau Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na teľacie ragú Blanquette de veau budeme potrebovať: 1 kg teľacieho mäsa bez kosti, najlepšie z pŕs alebo pliecko, jednu veľkú cibuľu, 3 menšie cibuľky, 2 až 3 mrkvy, 1 pór (použijeme len jeho bielu časť), 1 vetvičku zelerovej vňate, menší zväzok petržlenovej vňate, 250 g čerstvých šampiňónov, 2 strúčky cesnaku, 2 bobkové listy, 1 menšiu kyslú smotanu 15-percentnú, 1 žĺtok, 1 citrón, 40 g masla, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 4 klinčeky, 1 kocku zeleninového bujónu, 2,5 dcl bieleho vína, soľ, korenie.

A ako na to? Mäso nakrájame na väčšie kocky, okoreníme. Štyri klinčeky napichneme do veľkej cibule. Mrkvu nakrájame na širšie kolieska. V hrnci roztopíme maslo, pridáme mäso, opražíme dozlatista za stáleho miešania a pridáme bobkový list. Potom treba zaprášiť dvomi polievkovými lyžicami hladkej múky dobre pomiešame. Pridáme 2 až 3 poháre vody, stále miešame, následne pridáme kocku bujónu, biele víno a zeleninu, celú cibuľu s klinčekmi, kolieska mrkvy, pór v celosti, zelerovú a petržlenovú vňať, strúčky cesnaku. Zalejeme vodou, aby bolo všetko zaliate až po vrch. Zakryjeme pokrievkou a na veľmi miernom ohni 1,5 hodiny pomaličky varíme, občas miešame. Medzi tým nakrájame očistené šampiňóny na plátky, malé cibuľky nakrájame nadrobno. V kastróliku rozpustíme maslo, orestujeme cibuľku, pridáme šampiňóny, posolíme a dusíme 10 minút, prípadne pridáme trochu vody. Takto podusené šampiňóny pridáme po hodine a pol do veľkého hrnca k mäsu a zelenine a spolu chvíľu povaríme. Ak je potrebné, pridáme občas trochu vody. V miske zmiešame kyslú smotanu s asi pol deci vriaceho vývaru z hrnca. Tomu sa hovorí „šoknutie" smotany, aby sa smotana nezrazila. Pridáme žĺtok, dobre zmiešame so smotanou a nakoniec pridáme šťavu z pol citróna. Túto smotanovú zmes pomaličky a za stáleho miešania vlievame do hrnca s mäsom a zeleninou, ale pozor, už mimo ohňa. Posolíme, dobre premiešame, potom vrátime na oheň a spolu ešte povaríme 5 minút. Ihneď podávame, najlepšie s dusenou ryžou.

Autor: Michal Herceg foto: bykst

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame