Tuniakový chlebík a šalát z Nice

Tuniakový chlebík a šalát z Nice

Turistická sprievodkyňa Jana Galovičová je teraz od nás vzdialená stovky kilometrov a určite práve nemá čas na varenie. Ukazuje totiž slovenským návštevníkom krásy Francúzska vrátane tamojšej skvelej gastronómie. Kúsok z nej vám prinesieme aj v kulináriu oddnes až do piatka. S Janou Galovičovou ho nahral Michal Herceg. Dnes si pripravíme hneď dve pochúťky. Bude to tuniakový chlebík a k nemu šalát z Nice.

Tuniakový chlebík a šalát z Nice Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


K šalátu z Nice môžeme podávať aj tuniakový chlebík, ktorý sme si v dnešnom kulináriu takisto pripravili. Zopakujeme postup. Na pečenie budeme potrebovať podlhovastú formu dĺžky asi dvadsať centimetrov, môže byť aj typu srnčí chrbát. Ingrediencie sú nasledovné: jedna 400 g konzerva tuniaka v prírodnej šťave alebo oleji, 1 väčšia konzerva lúpaných paradajok v náleve, 2 cibule, 2 až 3 strúčky cesnaku, zelenú petržlenovú vňať, tymián, najlepšie čerstvý, 5 vajec, soľ a korenie. A ako na to? Na olivovom oleji speníme do sklovita najemno nakrájané cibule. Tesne pred koncom treba pridať nasekanú petržlenovú vňať a pretlačený cesnak. Potom precedíme paradajky z nálevu, pridáme ich do predchádzajúcej zmesi, pridáme tymián a jemne dusíme desať až pätnásť minút. Vidličkou roztlačíme tuniaka a pridáme ho k predchádzajúcej zmesi bez nálevu. Dobre zamiešame. Mimo ohňa pridávame vajíčka po jednom. Zakaždým dobre zamiešame a vpracujeme do zmesi. Maslom vymastíme formu, vlejeme do nej pripravenú zmes. Rúru predhrejeme na teplotu 180 stupňov Celzia a pečieme pri tejto teplote 40-45 minút. Toto je recept na tuniakový chlebík.

K nemu si pripravíme ešte šalát z Nice. Rozpis na 4 porcie: 8 rajčín, 1 uhorka, 2 zelené papriky, 6 malých cibuliek, môže byť aj červená aj jarná cibuľka, 3 natvrdo uvarené vajíčka, 12 filetiek ančovičiek, 300 g konzerva tuniaka, 150 g malých čiernych olív, 6 vetvičiek čerstvej bazalky, 1 strúčik cesnaku, 6 lyžíc olivového oleja, soľ, korenie. Uvaríme natvrdo vajíčka, ošúpeme, nakrájame na štvrťky. Paradajky nakrájame rovnako na štvrťky, ošúpanú uhorku na kolieska. Cibuľku na tenké kolieska, papriku na plátky. Ančovičky rozrežeme - každú na štyri časti, olivy ponecháme celé. Steny väčšej šalátovej misy vytrieme polovičkami rozkrojeného cesnaku. Do misy vložíme všetky ingrediencie vrátane tuniaka, okrem vajíčok a paradajok, aby si zachovali svoj pekný tvar. Posolíme, posypeme čiernym korením, všetko jemne zamiešame. Túto zmes rozdelíme na taniere, na vrch ešte poukladáme jemne posolené štvrťky paradajok a vajíčok, ozdobíme čerstvými lístkami bazalky, pokvapkáme olivovým olejom. Šalát podávame s čerstvou, chrumkavou bagetou alebo s tuniakovým chlebíkom.

Autor: Michal Herceg foto: niekverlaan

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame