Pravdepodobne ste sa už stretli so slovom sós, ktoré niekde, napríklad aj v Pukanci vyslovujú zós. V gastronomickom slovníku ide o omáčku, alebo šťavu, ale ako zistila Hana Michalčíková, v Pukanci sa tak volá polievka, ktorá sa tu varí už viac než 70 rokov. Klobásový zós je jednoduché, chutné a dostatočne sýte jedlo. Aj preto má v kuchyni Oľgy Pálayovej - zelenú. A čo naň potrebujeme?
Klobásový zós
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Aj takto veselo vedia ženy Oľga Pálayová a Mária Struhárová rozprávať o jedlách v Pukanci. Ak by ste dostali chuť na klobásový zós , tak vám zopakujeme, čo naň potrebujete aj ako sa pripravuje: Jednu domácu údenú klobásu pokrájame na veľmi tenké kolieska a dáme variť do asi 3 dcl vody aj s jedným bobkovým listom. Kto má chuť, môže pridať na ochutenie pridať soľ, korenie, papriku. Varíme to asi 15 minút. Potom pridáme jednu smotanu vymiešanú s jednou čajovou lyžičkou hladkej múky a prilejeme k vývaru z klobásy. Uvaríme si halušky a keď je polievka hotová, vložíme ich do nej.