Keby ste zisťovali, ktoré jedlo majú v Pukanci najradšej a ktoré ich aj najviac preslávilo, celkom iste by vám povedali párance. Niet domu v tejto obci, kde by ho gazdinky nevedeli navariť. Z pôvodného jedla chudobných sa stala vyhľadávaná pochúťka. Jedlu nahráva nielen to, že je jednoduché, na prípravu rýchle, bezmäsité, ale že sa ho môže naučiť variť naozaj každý. Aj vy dnes doma pri rádiách, variť bude s nami skúsená kuchárka Anna Zorvanová, ktorá získala za túto pochúťku dokonca certifikát na Hontianskej kultúrnej paráde. K mikrofónu si ju pozvala Hana Michalčíková.
Pukanské párance
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Navariť pukanské párance nie je náročné, vyžaduje si to len trochu zručnosti. Aj suroviny, ktoré potrebujeme na prípravu jedla, má takmer každá gazdinka doma. Takže potrebujeme: 1 kg hladkej múky, soľ, vodu podľa potreby, cesto musí byť husté ako na rajbaničku. Zamiesime ho a necháme postáť 10 minút. Premiesime a rozvaľkáme. Nakrájame na pásiky a v rukách párame. Cesto chytíme a párame od stredu. Napárané párance hádžeme do vody. Po vyplávaní na povrch vyberieme. Zemiaky nakrájame, upečieme aj so šupkou, osolíme, dáma do nich trochu masla a potom ich rozmliaždime a dáme do párancov. Môžeme ešte navrch poliať maslom.