Ak prídete do Pukanca pod juhovýchodnými svahmi Štiavnických vrchov, tak vás najskôr domáci poučia, že kedysi boli mestom a patrili medzi sedem stredoslovenských banských miest.
Potom sa vám pochvália remeselníkmi: stolármi, debnármi, hrnčiarmi, čižmármi. Svojimi prácami robili kedysi dobré meno Pukancu široko-ďaleko . Zahanbiť sa nedali ani vinári, ktorí chýrne víno uchovávali v pivniciach -takzvaných lochoch, podávali k nemu pukanské pochúťky a k dobrej nálade vždy prispela aj veselá muzika. Chuťové kanáliky pošteklíme tento týždeň tradičnými pukanskými receptami aj v našom Kulináriu. Hana Michalčíková vám dnes s Elenou Kelečéniovou ponúkne polievku, ktorá aj tu bývala dobrým gruntom.
Polievka zvara z Pukanca
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Aj dnes možno v mnohých kuchyniach v Pukanci rozvoniava na stole polievka zvara. Ak sme vám narobili chute, tak pridáme recept na ňu: Potrebujeme: 1 liter kyslého mlieka, ½ litra sladkého, 200 g tvarohu, 40 g hladkej múky, 20g masla, 2 žĺtky, 1 a ½ decilitra kyslej smotany, soľ, kôpor.
Postup: Kyslé mlieko vylejeme na sitko a srvátku necháme odtiecť. Do nádoby vlejeme sladké mlieko, pridáme múku, rozmiešame, potom pridáme srvátku, posekaný kôpor, povaríme a posolíme. Do polievkovej misy dáme kyslú smotanu, žĺtky, maslo, tvaroh a za stáleho miešania prilejeme zvaru.