Cestoviny s plodmi mora

Cestoviny s plodmi mora

Viete, že cestoviny majú svoj svetový deň a že v minulosti bol zodpovedný za kvalitu cestovín v Taliansku aj samotný pápež, pretože prvé štandardy kvality cestovín boli vytvorené v 13. storočí samotným pápežom?

Skôr než vám v našom Kulináriu ponúkne Tatiana Šušková s výrobcom cestovín Jánom Šimúnkom ďalší cestovinový recept, pridáme ešte jednu zaujímavosť. V rodnej krajine cestovín - v Taliansku - sa ročne vyrobia takmer tri milióny ton cestovín, čo je hmotnosť približne pol milióna slonov alebo 37,5 milióna dospelých mužov.

Cestoviny s plodmi mora Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme: 2 lyžice panenského olivového oleja, 1 stúčik cesnaku, 1 kg mušlí (najlepšie slávky), 125 ml suchého bieleho vína, hrsť petržlenovej vňate, 400 gramov špagiet, 2 sušené chilli papričky, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 4 šalotky, 200 gramov malých očistených sépií, nakrájaných na kúsky.

Postup:
Na lyžici oleja opečte cesnak. Pridajte mušle (len zatvorené a očistené). Zvýšte plameň, prikryte pokrievkou a nechajte variť 2 minúty. Prilejte víno a ďalej varte zakryté, pokiaľ sa mušle neotvoria. Tie, ktoré sa neotvorili, vyhoďte. Vmiešajte polovičku petržlenovej vňate a korenia. Polovicu mušlí vylúpte. Medzitým si dajte variť špagety podľa návodu na obale.

Na zvyšnom oleji opečte roztlačené chilli, citrónovú kôru a šalotku približne 2 minúty. Pridajte nakrájané sépie a zmes miešajte ďalšie dve minúty. Potom do panvice vložte vylúpané mušle a prilejte 160 ml vývaru z nich.

Do takto pripravenej zmesi vhoďte uvarené a scedené špagety a miešajte minútu. Pridajte zvyšok petržlenu, trochu oleja, ozdobte nevylúpanými mušľami a ihneď podávajte.

Autorka: Tatiana Šušková foto: sharonang

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame