Pripravíme si zeleninu, ktorá dobre vyzerá aj chutí.
Francúzi jedia artičoky tak často, ako my mrkvu, petržlen či uhorku. Sú vhodné pre diabetikov, lebo upravujú hladinu cukru v krvi. Najviac vitamínov je práve v kvetnom lôžku. Pripravíme si teda artičoky na dva spôsoby. Po taliansky a po gazdovsky. Dnes v našom kulináriu s Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Artičoky po taliansky a gazdovsky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na artičoky po taliansky potrebujeme mätu piepornú, bazalku, 8 kúskov artičokov, soľ, ml. čierne korenie, 3 polievkové lyžice oleja, 3 dl vody, šťavy z pol citróna.
Postup: artičoky pripravíme tak, že končeky listov odrežeme, listy a slamené vnútrajšky odstránime, posypeme mätou piepornou a bazalkou. Varíme ich v oleji a vo vode s citrónovou šťavou. Mäkké artičoky scedíme, položíme na misku srdiečkami obráteným nadol a polejeme zvyškom šťavy.
Artičoky si môžeme pripraviť aj po gazdovsky. Potrebujeme 10 kúskov artičokov, citrónovú šťavu z polovice citróna, soľ, 80 g masla, 3 cibule, 4 paradajky, bobkový list, mleté čierne korenie, tymián, bazalku, 1 dl bieleho vína.
Postupujeme tak isto ako v prvom prípade. Artičoky očistíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, uvaríme v osolenej vode s citrónom domäkka. Na panvici zohrejeme maslo, pridáme očistenú pokrájanú cibuľu, opražíme do zlata. Pridáme nakrájané paradajky, bobkový list, korenie a biele víno. Dusíme asi 20 minút a napokon pridáme uvarené scedené artičoky. Podávame s dusenou ryžou pohánkou alebo varenými krúpami.