Ak obľubujete grécku kuchyňu, potom tu dnes práve pre vás máme grécku špecialitu musaku. Pripraví vám ju odborníčka na výživu Daša Ostertágová a Beáta Repíková.
Musaka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na musaku potrebujeme 2 kg baklažánu,1 kg mletého mäsa, 2 posekané cibule, 5 paradajok, 150 ml oleja, 125 ml bieleho vína, soľ, 250 g strúhaného syra, 100 ml oleja, mleté čierne korenie, 500 ml mlieka, 2 polievkové lyžice masla, 1 polievkovú lyžicu múky, 2 vajcia, 125 g postrúhaného syra.
Postup: Baklažány pokrájame, posolíme a na hodinu odložíme. Mäso a cibuľku opražíme, zalejeme vínom a pridáme pokrájané paradajky, soľ, mleté čierne korenie, varíme 30 minút. Odložené baklažány umyjeme, osušíme, opražíme domäkka, pokladáme na vymastený plech, posypeme syrom, pridáme mäso. Navrch položíme baklažán, ktorý opäť posypeme strúhaným syrom. Potom urobíme omáčku. V hrnčeku roztopíme maslo, pridáme múku a premiešame, za stáleho miešania pridáme mlieko a šľaháme, aby nevznikli hrudky. Pridáme syr, dosolíme. Rozšľahané vajcia za stáleho miešania pridáme do omáčky, omáčkou polejeme uložené baklažány na plechu a vrch posypeme syrom, pečieme v stredne vyhriatej rúre asi 50 minút, pokiaľ vrch nesčervenie. Podávame horúce ako delikatesu.