Francúzsky špargľový krém

Francúzsky špargľový krém

Špargľa je ľahko stráviteľná, obsahuje množstvo cenných látok, ktoré sa považujú za elixír zdravia a mladosti.

Obsahuje veľa vody, vlákninu, bielkoviny, málo tukov a sacharidov, 100 gramov špargle má len 22 kalórií. Preto si dnes pripravíme francúzsky špargľový krém s odborníčkou na výživu Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.

Francúzsky špargľový krém Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme 300 g špargle, 1 a štvrť litra vody, 1 cibuľu, 40 g masla, polievkovú lyžica olivového oleja, 50 g hladkej múky, 100 ml mlieka, 1 žĺtok, 1 mrkvu, 100 g ryže, štipku mletého muškátového orieška, biele mleté korenie, zelenú vňať.

Postup: špargľu očistíme, drevnaté časti odrežeme, pokrájame na rovnaké kúsky. Cibuľu očistíme, pokrájame na drobno a spolu so špargľou opražíme na horúcom oleji. Potom zalejeme horúcou vodou, prípadne vývarom a uvaríme domäkka. Po uvarení niekoľko kúskov špargle vyberieme a zvyšok rozmixujeme. Na malej panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a za stáleho miešania upražíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vodou z polievky. Pomiešame a vlejeme do polievky. Odstavíme, pridáme smotanu, pomiešame a znovu privedieme do varu. Mrkvu očistíme, povykrajujeme z nej ozdobné kúsky a dáme do polievky uvariť. Polievka zhustne a vznikne z nej krém. Ako závarku do krému použijeme halušky z ryže. Ryžu uvaríme, vyžmýkame a lyžicou vykrajujeme halušky, ktoré ukladáme na tanier spolu s uvarenou špargľou, zelenou vňaťou, potom ozdobíme špargľový krém.

Autorka: Beáta Repíková foto: kropekk_pl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame