Kavarma

Kavarma

Paradajky, mäkký ovčí syr, grilované papriky. No najmä veľa zeleniny.

Aj to je synonymum bulharskej kuchyne, ktorá je typická intenzívnou vôňou rajčín. Aj preto sa všetky jedlá, ktoré varíme počas tohto týždňa, pripravujú najmä v Bulharsku. No naša kuchyňa vôbec k nim nemá ďaleko. Napríklad aj dnešné jedlo kavarma poznáme aj u nás. Riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu Vania Radeva pripomenula Martinovi Jurčovi, čo všetko na takú dobrú bulharskú kavarmu potrebujeme.

Kavarma Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kavarmu - bulharské jedlo, ktoré sa podobá nášmu gulášu. No len zďaleka. Zopakujme si, čo všetko potrebujeme. Kilogram bravčovej krkovičky bez kosti, slnečnicový, olej, sladkú alebo štipľavú papriku, veľa cibuľky, zelený pór, nové korenie, čierne korenie, bobkový list a paradajkový pretlak. Môže byť aj biele alebo červené víno alebo vínny ocot. Mäso nakrájame, v oleji upražíme, pridáme trochu vody a pri stálom miešaní podusíme. Pridáme asi šesť menších pokrájaných cibúľ a pór. Pridáme soľ a korenia, potom paradajkový pretlak s kávovou lyžičkou sladkej alebo štipľavej papriky. Na konci, keď je všetko hotové, do vína nasypeme múku a zahustíme. Pridáme oregano a petržlenovú vňať. Dobrú chuť.

Autor: Martin Jurčo foto: Foto-Rabe

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame