Paradajky, mäkký ovčí syr, grilované papriky. No najmä veľa zeleniny. Aj to je synonymum bulharskej kuchyne, ktorá je typická intenzívnou vôňou rajčín.
Aj preto sa všetky jedlá, ktoré varíme počas tohto týždňa, pripravujú najmä v Bulharsku. No naša kuchyňa vôbec k nim nemá ďaleko. Dnes budeme variť jahňaciu polievku. Riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu Vania Radeva pripomenula Martinovi Jurčovi, že ani polievky sa nemôžu zaobísť bez zeleniny, no najmä mäso sa varí v studenej vode.
Bulharská jahňacia polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Môžeme použiť aj 700 g až kilogram teľacieho či hovädzieho mäsa na polievku. Pridáme primerané množstvo vody, čierne a nové korenie a bobkový list. Pridáme veľa zelenej cibuľky. Počkáme, kým sa spení, pridáme soľ a odstránime penu. Potom nastrúhajte dve mrkvy, petržlenovú vňať a zelenú mätu. Uvarené mäso nakrájame a pridáme 5 zelených pokrájaných cibuliek s vňaťou. Keď je všetko uvarené, zložíme z ohňa a pridáme rozmiešaný jogurt s vajíčkom a polievkovú lyžicu múčky. Pridáme niťovky a povaríme. Dobrú chuť.