Paradajky, mäkký ovčí syr, grilované papriky. No najmä veľa zeleniny. Aj to je synonymum bulharskej kuchyne, ktorá je typická intenzívnou vôňou rajčín.
Aj preto sa všetky jedlá, ktoré varíme počas tohto týždňa, pripravujú najmä v Bulharsku. Naša kuchyňa však k nim nemá ďaleko. Dnes budeme variť - alebo skôr pripravovať - šalát na spôsob u nás známeho šopského šalátu, no riaditeľka Bulharského kultúrneho inštitútu Vania Radeva pripomenula Martinovi Jurčovi, že u nás je lepšie pripraviť Bačovský šalát - keďže máme na Slovensku naň viac surovín.
Bačovský šalát na spôsob šopského
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme hlávkový alebo ľadový šalát. Pripravíme si veľkú misu. Všetky druhy zeleniny nekrájame, ale trháme. Pridáme malé cherry paradajky, 3 až 4 strúčky zelenej cibuľky, olúpeme zelenú uhorku a pokrájame, pridáme olúpanú červenú sterilizovanú grilovanú kápiu a bazalku. Ochutíme dvomi lyžicami olivového oleja, jeden a pol lyžicou vínneho octu a rozmiešame. Pridáme petržlenovú vňať, čierne olivy aj nahrubo nastrúhaný mäkký ovčí syr.