Tento týždeň ponúkame v našom Kulináriu recepty vhodné pre ľudí s histamínovou intoleranciou.
Ide o metabolickú poruchu, ktorou trpia asi dve percentá ľudí a pri ktorej telo nedokáže spracovať histamín nachádzajúci sa v mnohých potravinách.
Aj keď musia histaminici dodržiavať špeciálnu, často na telo šitú, diétu, recepty, podľa ktorých sa pripravujú jedlá, sú chutné, originálne a vhodné aj pre zdravých ľudí. Na školách varenia, ale aj blogu to dokazuje Silvia Horecká, s ktorou tento týždeň varí Tatiana Šušková.
Pečená cvikla s batatovo-paštrnákovým pyré
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pre šesť osôb potrebujeme: 2 veľké cvikle, 3 veľké mrkvy, 1 kg batatov, 2 veľké paštrnáky, petržlenovú vňať, sušený tymián, čerstvú kurkumu, himalájsku soľ, olivový olej, drvenú rascu.
Postup: Cviklu ošúpeme a nakrájame na plátky hrubé 1 centimeter. Posypeme rascou a tymiánom a opečieme na olivovom oleji z oboch strán približne 20 minút. Prikryjeme alobalom. Mrkvu, bataty, kurkumu a paštrnák nakrájame na kocky a orestujeme na olivovom oleji. Podlejeme vodou a dusíme domäkka, často však podlievame. Dochutíme soľou a vymixujeme dohladka. Ozdobíme sekanými bylinkami.