Špargľové rizoto

Špargľové rizoto

Zelená a biela špargľa sa dnes pestuje takmer na celom svete.

Mnohí ju označujú aj za kráľovnú zeleniny - veď celkovo je vyšľachtených asi 25 odrôd špargle. A prečo by sme ju mali ochutnať? Dôvodov je viacero, obsahuje veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny, a má málo kalórií. Teraz vám ponúkneme kulinársku špecialitu práve z tejto oblasti zdravého stravovania. So šéfkuchárom bratislavského hotela Michalom Hečkom sa porozprával Miroslav Würfl.

Špargľové rizoto Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


To bol šéfkuchár Michal Hečko z bratislavského hotela, ktorý dnes pripravoval špargľové rizoto so cherry paradajkami a čerstvou bazalkou.

Potrebujeme na 1 porciu: 100 g arborio ryže, 0,05 dcl bieleho vína, 1 ks šalotka banánová na drobno nakrájaná, 1,5 dcl vývaru z koncov + na podlievanie, 120 g zelenej špargle, 2 strúčiky cesnaku, 50 g cherry paradajok, 3 vetvičky tymiánu, soľ, cukor hnedý, čierne korenie, olivový olej, 2 PL mascarpone, bazalka

Postup: Šalotku orestujeme na oleji do zlatista, pridáme ryžu, miešame, kým nebude sklovitá, podlejeme bielym vínom, po odparení alkoholu pridáme po častiach vývar z koncov špargle, ktorý si pripravíme tak, že konce vyvaríme vo vode pod bodom varu, pridáme polovicu citróna, bobkový list, celé čierne korenie a varíme cca 20 minút. Ryža by mala zostať al dente. Keď máme ryžu hotovú, v čistej panvici si orestujeme špargľu nakrájanú na kúsky spolu s cesnakom, ochutíme, pridáme ryžu, podlejeme ešte vývarom tak, aby plávala akurát. Necháme chvíľu prehriať, vmiešame mascarpone, nasekanú bazalku a dochutíme. Naložíme na tanier, na vrch rozložíme cherry paradajky, ktoré si môžeme pripraviť aj do zásoby tak, že ich prekrojíme na polovicu, rozložíme na plech, ochutíme soľou, korením, hnedým cukrom, nasekaným tymiánom, zadrezujeme olivovým olejom a vložíme do trúby na cca 50 °C a necháme sušiť. Po vysušení je dobré ich naložiť do olivového oleja, takto zakonzervované sa dajú použiť k viacerým jedlám (napr. pri grilovačkách). Nakoniec na rizoto nastrúhame nejaký tvrdý syr alebo parmezán.

Autor: Miroslav Würfl foto: Romi

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame