Špenátový šalát a pochúťka

Špenátový šalát a pochúťka

Špenát je jednou z najvýživnejších potravín, ktorá má zároveň minimum kalórií.

Jedna šálka tejto chutnej listovej zeleniny obsahuje viac ako dennú odporúčanú dávku vitamínov K a A, takmer celú dávku mangánu a kyseliny listovej a 40 percent horčíka. Nájdeme v ňom množstvo ďalších živín vrátane vlákniny, vápnika a bielkovín. Taký špenátový šalát aj s veľkonočnou pochúťkou si pripravíme dnes s odborníčkou na stravovanie s Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.

Špenátový šalát a pochúťka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme 250 gramov špenátu, 3 vajcia, 2 strúčiky cesnaku, horčicu, ocot, soľ, červenú papriku podľa chuti, 1 cibuľu, zelenú vňať na ozdobu.

Mladé špenátové lístky umyjeme a pokrájame, na to dáme zmes - vajíčok ktoré uvaríme natvrdo, vyberieme z nich žĺtky, ktoré rozmiešame s cesnakom horčicou, olejom, octom, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, papriku, čierne korenie, nadrobno pokrájané bielka, soľ a to potom pridáme k špenátovým listom. Tie ešte prizdobíme vajíčkami, zelenou vňaťou a podávame s opekaným chlebíkom. My sme však pripravili aj veľkonočnú zeleninovú pochúťku. Na tú potrebujeme: 1 sterilizovanú zmes zeleniny, 4 natvrdo uvarené vajcia, 1 majonézu, 4 decilitre vody, 2 polievkové lyžice želatíny, 1 polievkovú lyžicu vegety. Postup: uvarené vajcia na tvrdo posekáme, primiešame sterilizovanú zeleninovú zmes, vychladnutú zmes želatíny, pridáme majonézu a všetko spolu premiešame, formu opláchneme studenou vodou a nalejeme do nej zmes, potom dáme do chladničky na 4 hodiny stuhnúť. Želatínu pripravíme tak, že do 4 decilitrov vlažnej vody dáme 2 polievkové lyžice želatíny, 1 polievkovú lyžicu vegety, pomiešame a varíme, ale neprevaríme, želatína by nám potom nezhustla, do horúcej želatíny pridáme zeleninu.

Autor: Beáta Repíková foto: webvilla

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame