Hustá rybacia polievka

Hustá rybacia polievka

Komárňanské rebelské recepty.

Celý týždeň sa v kulináriu budeme pohybovať na južnom Slovensku, presnejšie v Komárne. Všetky recepty, tradičné i vylepšené či vymyslené, nám ponúkne Jozef Černek, ktorý je okrem iného riaditeľom komárňanského domu Matice slovenskej a už roky robí veľkú prácu s malými a mladými divadelníkmi. Pokračuje Michal Herceg.

Hustá rybacia polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na halászlé z Komárna budeme potrebovať: Aspoň kilo bielych rýb rôzneho druhu, tri papriky, papriku, mletú červenú papriku a soľ. Dôležité je, že ryby varíme v dvoch samostatných hrncoch. Najprv si urobíme silný vývar, kam ide sedemdesiat percent najmä menších kusov rýb. Netreba sa báť pridať doňho aj hlavy, chvosty, či dokonca vnútornosti a prípadne mlieč. Necháme zovrieť a varíme aspoň hodinku, aby bol vývar čo najsilnejší. Ešte pred zovretím podľa chuti dosolíme. Dve lyžice mletej červenej papriky pridávame až po zovretí. V druhom hrnci si zatiaľ pripravíme väčšie a krajšie kúsky rybieho mäsa. Cibuľu nakrájame na krúžky, so zeleninou položíme na kúsky rýb a mierne osolíme. Zmes asi o hodinu pustí šťavu, čo bude približne v čase, keď je hotový aj vývar. Potom obsah obidvoch hrncov dáme do kopy, necháme vrieť asi desať minút a halászlé je hotové. A ešte čosi: Ak chceme mať polievku číru, bez jemných kostičiek, tak vývar ešte pred zmiešaním s obsahom druhého hrnca prepasírujeme.

Autor: Michal Herceg foto: kropekk_pl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame