Fraštacká kuchyňa včera a dnes – 2. časť

Fraštacká kuchyňa včera a dnes – 2. časť

Vyprážané kapustníky...

Tento týždeň sme po recepty zašli do Hlohovca, alebo ak chcete Fraštáku. Až dve knihy rôznych starých receptov z Hlohovca a okolia a k tomu ďalších slovenských lokalít napísala Eva Urminská. Aj keď sa profesionálne venovala inému povolaniu, vyhľadávanie a zaznamenávanie starých receptov je jej koníček. A každý z nich hneď aj vyskúša. Nám ponúkla od pondelka do piatku päť receptov. Všetky sa hodia aj do tohto predveľkonočného obdobia. Martin Jurčo sa Evy Urminskej pýtal na prípravu, ale aj historické pozadia každého receptu.

Fraštacká kuchyňa včera a dnes – 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka dvoch kníh o fraštackej kuchyni Eva Urminská všetky svoje recepty vyskúšala. Na prípravu vyprážaných kapustníkov potrebujeme: cesto - potrebujeme pol kila polohrubej múky, 3 dekagramy droždia, dve deci mlieka, tri žĺtky, 6 a pol dekagramu roztopeného masla. Do cesta pridáme aj dve deci smotany a štipku soli. Zamiesime a necháme vykysnúť. Teraz urobíme plnku: Jednu malú hlávku kapusty nakrájame nadrobno, upražíme z cukru karamel, pridáme maslo a škoricový cukor. Podlejeme a podusíme. Pridáme soľ a čierne korenie. Formičkou vykrajujeme kolieska, pridáme veľkú lyžicu udusenej kapusty, pridáme rovnaký plátok na vrch. A zatlačme po okrajoch. Potom pečieme alebo vyprážame na oleji. Hotové kapustníky posypeme práškovým cukrom.

Autor: Martin Jurčo foto: PublicDomainPictures

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame