Fraštacká kuchyňa včera a dnes – 1. časť

Fraštacká kuchyňa včera a dnes – 1. časť

Opatance s oškvarkami.

Tento týždeň sme po recepty zašli do Hlohovca, alebo ak chcete Fraštáku. Až dve knihy rôznych starých receptov z Hlohovca a okolia a k tomu ďalších slovenských lokalít napísala Eva Urminská. Aj keď sa profesionálne venovala inému povolaniu, vyhľadávanie a zaznamenávanie starých receptov je jej koníček. A každý z nich hneď aj vyskúša. Nám ponúkla od pondelka do piatku päť receptov. Všetky sa hodia aj do tohto predveľkonočného obdobia. Martin Jurčo sa Evy Urminskej pýtal na prípravu, ale aj historické pozadia každého receptu.

Fraštacká kuchyňa včera a dnes – 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka dvoch kníh o fraštackej kuchyni Eva Urminská všetky svoje recepty vyskúšala. Na pondelok nám odporúča opatance. Potrebujeme 500 hladkej múky, 2 deci mlieka, droždie, 300 gramov pšena, soľ, cukor a masť. Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások a dáme do múky, vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Z cesta tvarujeme malé buchtičky, ktoré omáčame v premytom pšene a poukladáme do premasteného kastróla. Podlejeme horúcou vodou asi 1 cm, stíšime plameň kým voda nevsiakne do opatancov. Keď sú hotové, polejeme ich do sklovita osmaženou cibuľkou, prípadne oškvarky, klobásku alebo opraženú slaninku.

Autor: Martin Jurčo foto: Jing

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame