Po troch dňoch viac-menej exotických receptov budeme dnes s izraelským šéfkuchárom Ami El Ganim, ktorého môžete stretnúť v Trnave, variť o čosi európskejšie.
Pozor, ak chceme toto jedlo podávať na obed, treba ho začať pripravovať oveľa skôr, než tesne pred poludním. Pôvodný recept na Burgundské hovädzie pochádza z jednej africkej krajiny. Z ktorej, aj to sa dozvedela Iveta Pospíšilová od majstra kulinárskeho umenia.
Burgundské hovädzie
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na Burgundské hovädzie. Suroviny na šesť porcií: 500 gramov hovädzieho pleca, morská soľ, čierne korenie, hladká múka, polievková lyžica oleja (môže byť repkový, slnečnicový alebo kukuričný), 750 mililitrov suchého červeného vína, 2 lyžice brandy, 4 mrkvy, 1 biela cibuľa, pol zeleru, petržlen, 2 vetvičky tymiánu, 1 bobkový list, 3 celé strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička paradajkového pretlaku, 6 kusov bieleho korenia, 3 kusy šampiňónov, 60 gramov masla, 2 zemiaky, 3 šalotky, 2 kúsky sendvičového chleba, štipka cukru a soli.
Postup: Mäso nakrájame na kocky približne 5x5 centimetra a necháme cez noc namočené vo víne. Pred varením ho osušíme, osolíme, okoreníme. Obalíme ho v múke a smažíme v hrnci na olivovom oleji asi päť minút. Mrkvu, cibuľu, zeler, cesnak nakrájame na kúsky, vložíme do hrnca a restujeme asi päť minút. Pridáme paradajkový pretlak, brandy, biele korenie a dobre premiešame. Pridáme orestované mäso a zalejeme vínom tak, aby sme prekryli všetky suroviny. Prikryjeme alobalom a vložíme na tri hodiny do trúby na 160 stupňov.
Príprava prílohy: 3 kusy mrkvy, šalotku a zemiaky nakrájame na väčšie kocky, pridáme štipku soli a cukru, zalejeme studenou vodou, pridáme maslo a varíme do mäkka približne 25 minút. Slaninu nakrájame na kocky, dáme roztopiť na panvicu, aby pustila tuk, následne pridáme šampiňóny pokrájané na štvrťky a toastový chlieb pokrájaný na kocky.
Servírovanie jedla: Kocky mäsa postavíme do stredu taniera, zalejeme omáčkou, pridáme zemiaky s mrkvou a šalotkou, krutóny a šampiňóny.