Muž v kuchyni dnes už nie je žiadnou raritou.
U Ivana Kotziga, ktorého v Košariskách prezývajú Gazda, je azda trochu raritou, že napriek tomu, že je vyštudovaný inžinier, jeho kráľovstvom je v súčasnosti veľké gazdovstvo a kuchyňa, v ktorej veľmi rád experimentuje. Tento týždeň nám bude spolu s Tatianou Šuškovou ponúkať nielen recepty na chutné jedlá, ale aj triky, ako dosiahnuť tú správnu chuť.
Ak rozmýšľate nad tým, prečo buchty, ktoré pečiete podľa receptu svojej babičky, nechutia ako od nej, tu je jednoduché vysvetlenie.
Špaldové buchty
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
No a tu máme prvý recept od Gazdu Ivana Kotziga z Košarísk, v ktorom využijeme práve trik na zhustenie mlieka: 400 g špaldovej celozrnnej múky, 300 g hladkej pšeničnej múky, 40 g droždie, 2 žĺtky, 400 ml vlažného plnotučného mlieka, 100 g kyslej smotany, 100 g zmäknutého masla, 4 PL cukru, 1 ČL soli.
Cesto je odlišné tým, že mlieko zakyslíme kyslou smotanou a primastíme maslom, čím napodobíme dvojdňové podojené mlieko našich prababičiek. Všetko zmiešajte, hnetením vypracujte hladké nelepivé cesto. Ručne to potrvá asi 10 minút, v stroji asi 5 minút. Zakryte vlhkou utierkou na asi 1 hodinu, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Vyvaľkáme na 5mm hrúbku a plníme plnkou. Vymastíme plech. Každú buchtičku po položení na plech potrieme roztopeným maslom. Po polhodinovom kysnutí ich pečieme v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.
Tvarohová plnka: 100 g hrudkového tvarohu, 1 celé vajce, hrsť hrozienok, na dochutenie trochu citrónovej kôry, 100 g cukru.
Všetko zmiešajte, ale cukor pridajte až úplne na koniec. Ak je tvaroh riedky, pridajte trochu detskej krupice.