Fašiangy sa nám tento rok čo nevidieť skončia, ale aj ich záverečné dni môžeme využiť na to, aby nám po nich zostala minimálne sladká chuť na jazyku.
A pripraviť si tradičné, chutné šišky, fánky, pampúšiky... Keď ich gazdiná kedysi pripravovala, nielenže rozvoňala celú kuchyňu, ale tiež prinútila mužov zmeniť na chvíľu mäsové chute na sladké. Hanu Michalčíkovú v tom utvrdila aj šikovná kuchárka z Čajkova Oľga Krajčiová.
Chrapne s penou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept na chrapne s penou od Oľgy Krajčiovej z Čajkova stojí za vyskúšanie. Potrebujeme 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 50 g masla, 1 lyžicu práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, 3 - 4 lyžice kyslej smotany a 3 - 4 lyžice rumu. Vypracujeme cesto, rozvaľkáme ho a radielkom nakrájame na štvorčeky, ktoré v prostriedku poprekrajujeme a vysmážame v hrubej vrstve oleja alebo masti z oboch strán. Dáme na obrúsok, aby vsal z nich tuk a poprášime práškovým cukrom. Podávame s penou, ktorú si pripravíme z dvoch bielkov, ktoré nám zostali, tie vyšľaháme so 150 g práškového cukru a so šťavou z ½ citróna. Zašľaháme ešte 2 lyžice ríbezľového džemu.