Krútenáky

Krútenáky

Viem, čo je to polka - krútená, ale tá s koláčmi krútenákmi nemá nič spoločné. O tých vedia viac v obci, ktorá je týmito slanými koláčmi preslávená v Čajkove.

Pripravujú sa práve v takomto fašiangovom období a jedia sa najmä k huspenine, ktorá sa v tomto kraji volá na studeno. Do ich prípravy zasvätila Oľga Krajčiová aj Hanu Michalčíkovú.

Krútenáky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Oľga Krajčiová z Čajkova nám dnes ponúkla svoj recept na krútenáky, špecialitu, ktorá sa pečie len v tejto tekovskej dedine. Ak si na to trúfate a radi skúšate nové recepty, tu je ten dnešný. Potrebujeme 1 kg polohrubej výberovej múky. Z mlieka, 1 kocky droždia, cukru a trochu soli si pripravíme kvások. Po vykysnutí zmiešame s múkou, osolíme a pridáme 140 g nakrájaného masla. Zmiesime a necháme vykysnúť. Zatiaľ si pripravíme pomleté oškvarky, môžeme kúpiť aj mleté s masťou, a keď cesto vykysne, rozvaľkáme ho a urobíme z neho valček. Krájame ho na rovnaké diely. Z tohto množstva vyjde okolo 16 - 18 kúskov. Tie rozvaľkáme, potrieme oškvarkami, stočíme ako závin a ohneme ich do slimáčika. Necháme podkysnúť a dáme na plech. Potrieme vajíčkom a pečieme do chrumkava. Upečené potrieme olejom alebo masťou a necháme vychladnúť.

Autorka: Hana Michalčíková foto: artemtation

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame